понедельник, 4 января 2010 г.


Перші курорти були даровані людині Богом. Відомі всім римські терми спочатку були витвором природи, а не дивом архітектури Стародавнього Риму. Італійські термальні курорти Monsummano Terme, Montegrotto Terme, Montecatini Terme цікаві тим, що тут природою створені термальні лікарні - гаряча вода джерел наповнюють численні гроти парою. Сьогодні важко сказати, де вперше з'явилися рукотворні терми.


В античній Греції громадські купальні пристрої були невід'ємною частиною спортивних закладів (Gymnasion). Завоювавши Грецію, римляни запозичили у греків не тільки різні види мистецтва і науки, але і цей досвід у використанні бальнеології, але на відміну від грецьких купалень, що використовують холодну воду, вони стали будувати подібні споруди на гарячих джерелах і назвали їх термами. Здобуваючи нові землі для своєї імперії, римські легіонери не могли відмовитися від звичного способу життя, і на всіх гарячих джерелах будували терми. У Болгарії лікування на водах використовуються з незапам'ятних часів.

Процвітаючі фракійські поселення виникли навколо мінеральних джерел. Римляни створили великі поселення Аугуста (Хисаря) Дезудава (Санданські), Пауталія (Кюстенділ), Сердика (Софія), Топліцос (Хасково) та багато інших. Терми в Болгарії будували імператори Траян, Септимій Північ, Максиміліан, Юстініан. Багато курортів здобули популярність з часів Римської імперії тільки по тому, що в термальних водах знайшли зцілення римські імператори: Септимій Північ лікувався від подагри на водах курорту Хисар, Марк Аврелій - від хвороби шкіри в Кюстенділі. Бейле Геркулане - найстаріший курорт в Румунії , перша згадка про який відноситься до 153 року - (Aquae Herculai). Це був один з найпопулярніших курортів в Римській імперії. Можна сказати, що римляни були не тільки завойовниками, а й виконували просвітницьку місію. На багатьох гарячих джерелах Європи можна пізнати задоволення відпочинку в гарячих джерелах, відомих з часів Римської Імперії. Багато терми були зруйновані в середні віки, коли гарячі джерела вважалися диханням підземних, інші перетворилися на руїни від часу (з тих пір пройшло майже дві тисячі років), однак, деякі з цих храмів здоров'я служать своєму первинному призначенню і понині.

Комментариев нет:

Отправить комментарий